NZ 12-12-11 een dagje rondom Christchurch
12 december 2011 - Christchurch, Nieuw-Zeeland
12-12-11
Vandaag begonnen met een heerlijk ontbijtje en toen op pad met onze reisleider Henk. Hij bracht ons eerst naar South Brighton een soort voorstadje van Christchurch. We hebben vanaf het strand het klif bekeken wat er is afgebroken tijdens de aardbeving. Eerder hadden we daar geen goed zicht op, want er staan allemaal containers voor. Nu vanaf het strand kon je goed zien hoe de huizen letterlijk van het randje zijn gekukeld. Heftig om te zien. Daarna door naar het Scheveningen van NZ Brighton. Ze hebben er zelfs een echte pier. Natuurlijk niet zo groot als bij ons, maar het is een pier. Het leuke was dat er borden aanwezig waren waarop stond op welke vissen je kon vissen en hoe je dat moest doen. Er waren zelf schoonmaaktafels aan de pier gemaakt om de vissen te kunnen schoonmaken. Iets wat ondenkbaar is in Nederland.
Na een pie gingen we naar Christchurch city om te kijken wat de aardbeving daar had aangericht. We konden niet in het echte centrum komen, maar zijn er als het ware omheen gelopen. Het was wel heftig om te zien dat de grootste hotels en gebouwen gewoon op instorten stonden of al ingestort waren. We hebben zelfs een glimp op kunnen vangen van de immense kathedraal die exact in het midden stond. Henk had ook veel herinneringen bij verschillende gebouwen en was daar ook wel van onder de indruk. Want ze waren of beschadigd of niet meer aanwezig. We hebben koffie gedronken in één van de noodwinkels die waren gecreëerd in containers. Evengoed mooi geschilderd en toonbaar gemaakt. Het was helemaal geen verkeerd gezicht en dit waren immers zeer veilige winkels geworden. Mocht er in de toekomst een aardbeving komen dan kunnen mensen in deze containers ook weer een veilig heenkomen zoeken. Hoe dan ook het maakt wel indruk als je door zo’n gebied loopt.
Het eten deze keer begon met heerlijke garnalen en daarna konden we aardappelen (met schil) en bloemkool of wortelen kiezen. Heerlijk klaargemaakt door Aaf en Margriet. Toetje en een bak koffie na. Helemaal goed.
Dat was het voor vandaag, groetjes in Nederland nog een paar dagen en we zijn weer terug.
Wel gek dat het bijna kerst en Nieuwjaar is. We hadden het vandaag 23 graden en een zwoele avond.